Kombinace tří kultur kvasinek, dodává vínu více komplexnosti, mají velmi pozitivní vliv na aroma, vhodná pro vína barrique a pro kvašení ledových a slámových vín.



Použití a dávkování: Připravte si správnou dávku kvasinek na množství moštu, který chcete kvasit.

Za normálních podmínek kvašení: 15-20 g / hl.

Za obtížných podmínek kvašení: 30-50 g / hl.



Doporučená teplota kvašení: 15-18 °C.



Příprava zákvasu: Na 1 díl suchých kvasinek přidejte 5 dílů moštu a 5 dílů teplé vody (30-40 °C). Kvasinky aktivujte 15-20 minut. Lehce promíchejte. Tvorba pěnové korunky ukazuje aktivitu kvasinek. Nechte vychládnout cca na 20 °C a následně přidejte do moštu a promíchejte. U moštu pod 15 °C nechte vychládnout na maximální rozdíl 7 °C.



Skladování: Skladujte v chladu a suchu. Kvasinky lze v neporušeném balení skladovat při 5-15 °C po dobu tří let. Na krátkou dobu je lze skladovat i při teplotě 25 °C. Otevřené balení těsně uzavřete a v nejbližší době spotřebujte.



Servis: (+420) 775 004 044, 777 784 378





Rozšířený popis:

SIHA VARIOFERM® je vysoce aktivní kombinace sušených kvasinek ze Saccharomyces cerevisiae D4, SF8 a U17 k spolehlivému, čistému kvašení při výrobě vína. Kvasinkové kmeny byly selektovány speciálně pro použití v kombinaci a dle všech enologicky podstatných kritérií (mírné kvašení; vysoká dominance nad spontánní flórou; malá tvorba pěny; rychlá sedimentace). Díky tomu mají sklizené hrozny větší vliv na podíl těch kvasinkových kmenů, které při kvašení vedou. SIHA VARIOFERM® zajišťuje širší variaci a přirozenou rozmanitost a zároveň nabízí plnou bezpečnost suchých čistých kultur kvasinek.





Specifické výhody SIHA VARIOFERM®

- Plná spolehlivost suchých čistých kultur kvasinek.

- Dokonalé vzájemné doplnění kladných vlastností tří speciálně selektovaných kmenů kvasinek.

- Přenechá moštu, které kmeny s jakým podílem kvašení vedou.

- Širší variace a přirozená rozmanitost při výrobě vína.



 

Použití

Mošt je nutno naočkovat kvasinkami SIHA VARIOFERM® co nejdříve. Delší doba prostoje by podporovala nekontrolované rozmnožování divokých kvasinek a nežádoucích bakterií.

Doporučená dávka (orientační hodnota): 20 g/hl.

Tuto orientační hodnotu byste měli přizpůsobit individuálním podmínkám (zdravotní stav sklízených hroznů, teplota, zbytky fungicidů, velikost nádoby atd.)

Teplota kvašení SIHA VARIOFERM® se pohybuje mezi 10 a 35 °C, nejlépe mezi 18 a 22 °C. Při velkých nádobách doporučujeme zajistit dostatečné chlazení.

Ideální je SIHA VARIOFERM® zamíchat do 10-násob ného množství směsi šťávy a vody o teplotě 20 – 30 °C a přidat do moštu asi po 10 minutách, po opětovném promíchání. Míchání při přidání není nutné, když mošt přečerpáte na připravený roztok kvasinek.

SIHA VARIOFERM® lze přidat i bez rozpouštění přímo do moštu. Doba rozkvasu se tím prodlouží jen o několik málo hodin.

Abyste přesto zajistili spolehlivé kvašení, měli byste zvýšit množství kvasinek ca. o 20 %.



 



Přidání 40 g/hl SIHA VARIOFERM® (speciální kombinace kousků stěn kvasničných buněk a živin k zabránění poruch kvašení) vytváří ještě výhodnější podmínky pro kvašení a látkovou výměnu kvasinek. Především při vysoce předčiřených moštech a při podezření na zbytky postřiků se preventivní přidání SIHA VARIOFERM® velmi osvědčilo.



K dokvašení vína se zastaveným kvašením je výhodné zvykat kvasinky SIHA VARIOFERM® na podmínky kvašení. Uveďte k tomu 60 g/hl do rozkvasu v 10 % celého množství ke kvašení, dokud nebude spotřebována zhruba polovina přítomného cukru. Pak  tento přípravek přidáte ke zbývajícím 90% ještě nedokvašeného vína. Pokud se to ještě nestalo, přidejte předtím do vína SIHA PROFERM®.



 

Vlastnosti výrobku

Kmeny kvasinek používány v SIHA VARIOFERM® byly selektovány speciálně z hlediska použití v kombinaci. Všechny se vyznačují čistou látkovou výměnou a nevznikají téměř žádné nežádoucí vedlejší produkty kvašení, jako je SO2, H2S, acetaldehyd, pyruvat, kyselina α-ketoglutarová, těkavé kyseliny nebo estery. Tím je téměř vyloučeno ovlivnění chuti cizími tóny z kvašení.

SIHA VARIOFERM® dokáže vytvářet až 16 % obj. alkoholu. Praktická alkoholová výtěžnost činí ca. 47 % cukru k prokvašení. Na každý kg proměněného cukru se uvolňuje asi 546 kJ (130 kcal) tepla.

SIHA VARIOFERM® vykazuje nejméně 20 miliard životaschopných pro kvašení aktivních kvasinkových buněk na každý gram. Neobsahuje pro nápoj škodlivé mikroorganismy.



 



Bezpečnost

Pro kvasinky SIHA VARIOFERM® nejsou nutné žádné bezpečnostně-technické údaje, protože tento výrobek slouží přímo výrobě potravin. Při skladování, manipulaci a přepravě nehrozí žádné nebezpečí pro člověka ani pro životní prostředí.



Další upozornění: Třída ohrožení vod (WGK) = 0





Skladování

SIHA VARIOFERM® je baleno pod ochranným plynem do plynotěsné vícevrstvé hliníkové folie. Balení je vakuované a proto lze snadno kontrolovat jeho neporušenost.

Kvasinky SIHA VARIOFERM® lze v neporušeném balení skladovat při 4–10 °C po dobu tří let. Na krátkou dobu lze je skladovat i při teplotě 20 °C. Otevřené balení obratem spotřebujte.





Ověřovaná jakost

U kvasinek SIHA VARIOFERM® se během procesu výroby pravidelně kontroluje vysoká jakost výrobku. Tyto zkoušky zahrnují jak technická kritéria funkčnosti, tak i potravinářskou nezávadnost. Přísné kontroly se dále provádějí přímo před konečným balením a během něho.



 


Zobrazené fotografie mohou být ilustrativní.

BL_Hefe_SIHA_LALVIN_UVAFERM.pdf
TI_Varioferm_CZ.pdf

Podobné produkty: