Odstraňuje termolabilní bílkoviny z moštu. Kromě adsorpce bílkovin lze v malé míře snížit i obsah tříslovin a těžkých kovů.



Použití: Potřebné množství bentonitu nasypte za intenzivního míchání asi do 10–15 násobku vody a nechte hodinu nabobtnat. Přebytečnou vodu můžete slít. Úspěch krášlení bentonitem závisí na dobrém promíchání nápoje s krášlícím prostředkem. Ošetřený nápoj před přidáním bentonitu uveďte míchadlem do intenzivního pohybu, připravenou suspenzi bentonitu pomalu přidávejte a intenzivně míchejte ještě po dobu dalších 15 minut.



Dávkování: do moštu 50 – 100 g/hl

Skladování: Skladujte v chladu a suchu. Skladovat v neporušeném balení při 15 - 25 °C po dobu tří let. Otevřené balení těsně uzavřete a v nejbližší době spotřebujte.

Servis: (+420) 775 004 044, 777 784 378



SIHA Mostbentonit G je jemnozrnným vápníkovým bentonitem, speciálně vybraným k ošetření hroznových moštů. Má velmi výraznou schopnost adsorbovat bílkoviny z moštu.



Specifické výhody



SIHA Mostbentonit G: Speciálně sladěný na adsorpci bílkovin v moštu



- Vysoká schopnost adsorpce díky středně silnému bobtnání



- Dobré, společné usazování kalu z bentonitu a sdíracího kalu před kvašením



- SIHA Mostbentonit G lze prokvasit společně s moštem



Použití



Při ošetření moštu se běžně pracuje bez předchozího pokusu. Množství bentonitu se stanovuje podle zkušeností a očekávaného množství bílkovin příslušného ročníku. Jako orientační hodnoty poslouží tyto údaje o dávkování:



Očekávaný obsah bílkovin v hroznovém moštu



SIHA Mostbentonit G

Malý        50 – 80 g/hl

Střední 100 – 200 g/hl

Vysoký 200 – 300 g/hl



Případné zbytky tepelně labilních bílkovin v hotovém mladém víně se cíleně odstraňují pomocí SIHA CaBentonit G nebo SIHA Aktivbentonit G



Provedení krášlení

Ošetření moštu SIHA Mostbentonit G lze snadno rozpustit a nemá sklon k tvorbě hrudek. Lze ho přidávat k moštu přímo, pokud se od začátku intenzivně rozmíchá. Ještě lepší je zhotovit si premix, a to tak, že míchadlem hladce zamícháte zvážené množství bentonitu do 10-15násobku moštu a následně přidáte suspenzi do moštu. Předbobtnání bentonitu ve vodě je efektivnější a hospodárnější než bobtnání v ošetřovaném moštu, protože při bobtnání zůstává přijatá tekutina v bentonitu a nelze ji vylisovat. Přebytečnou vodu lze odlít. Krášlení provedete nejlépe v předčeřovací nádrži. Suspenze bentonitu se zamíchá do vylisovaného moštu nebo se dává předem do nádrže, pak se načerpá mošt a po plnění nádrže se ještě jednou důkladně zamíchá. Normálně stačí na působení několik málo hodin. Následně lze kal z bentonitu společně se sdíracím kalem přímo vyfiltrovat. Opětovným odstraněním bentonitu po poměrně krátké době působení v moštu docílíte daleko nejšetrnější způsob stabilizace bílkovin. Je-li např. pro očekávané cizí pachy žádoucí silný adsorpční účinek, lze bentonit také ponechat při kvašení. SIHA Mostbentonit G je tak čistý, že to nemá žádný negativní vliv na víno. Lze ošetřit i mošty chudé na kyselinu. Usazení kvasinkového kalu po kvašení se zrychluje a zlepšuje se čeření mladého vína.



Čiření po krášlení



Vzniklé množství kalu lze zpracovat společně se sdíracím kalem pomocí vakuových rotačních, příp. plachetkových filtrů. Výkon kalových filtrů lze podstatně zlepšit přimícháním 0,5 - 2 % BECOCEL 2000 a/neboBECOLITE 5000. Kal ze SIHA Mostbentonit G lze bez obav ukládat na skládce.



Vlastnosti výrobku



Účinnou látkou v SIHA Mostbentonit G je montmorillonit, jílový minerál se zvláštní strukturou krystalů a vysokou schopností bobtnání. Montmorillonit se vyskytuje jako vrstevnatě strukturovaný křemičitan hliníku, mezi jehož lamelami jednotlivých vrstev křemičitanu je uloženo různé množství pevně vázané minerální vody a vyměnitelných kladných iontů. Díky této skladbě má minerál přebytek negativních nábojů, které mohou sloužit k adsorpci látek s kladným nábojem, např. bílkovin. Křemičitanové lamely bentonitů mají různou schopnost bobtnání navíc ještě ovlivněnou podmínkami okolí, především kapalinou bobtnání. V menší míře existují i nosiče kladného náboje, které dokážou vázat třísloviny a jiné záporné koloidy. I povrchové síly hrají určitou roli při schopnosti bentonitu k adsorbování.



Použití



 SIHA Mostbentonit G má rozhodující enologické výhody:



1. Podporuje aroma pozdějšího vína, protože mnoho buketových látek ještě není vytvořeno před kvašením a bentonit je proto také nemůže narušovat.



2. Působí proti oxidaci moštu, protože odstraní část oxidujících enzymů.



3. Redukuje zbytky postřiků obsažené v rmutu nebo moštu, což má kladný vliv na následné kvašení.



4. Sedimentace kalu při odstraňování slizu se zrychluje a zesiluje.



5. Bentonitový kal lze odstranit společně s kalem z odstraňování slizu



Bezpečnost



Při použití v souladu s určením a při odborném zpracování SIHA Mostbentonit G nejsou známé žádné negativní účinky. Další údaje o bezpečnosti viz bezpečnostní list EU, který Vám na požádání rádi zašleme.



Skladování



SIHA Mostbentonit G byl vyroben a pachově neutrálně balen s největší pečlivostí. Protože je to vysoce účinný adsorpční prostředek, může při nesprávném skladování přijímat cizí zápachy. Bentonity proto skladujte vždy v dobře uzavřeném obalu na chladném, pachově neutrálním, suchém a dobře větraném místě

 



Ověřovaná kvalita



U SIHA Mostbentonit G se během procesu výroby pravidelně kontroluje rovnoměrně vysoká jakost výrobku. Tyto zkoušky zahrnují jak technická kritéria funkčnosti, tak i potravinářskou nezávadnost. Přísné kontroly se dále provádějí přímo před konečným balením a během něho. SIHA Mostbentonit G odpovídá kritériím čistoty a předpisům německé vinařské vyhlášky.



 


Zobrazené fotografie mohou být ilustrativní.

TI_Lafabent CZ.pdf
BL_bentonit.pdf

Podobné produkty: