Bentonit Aktiv Bentonit G, 20 kg
SIHA Aktivní bentonit G – speciální bentonit pro stabilizaci nápojů s vysokou schopností adsorpce bílkovin a kompaktním sedimentem, vhodný i pro kvašení vína.



SIHA Aktivní bentonit G je speciální čiricí prostředek určený pro úpravu nápojů. Odstraňuje kladně nabité bílkoviny z moštů, vín, ovocných šťáv a octa.
Specifické výhody SIHA Aktivního bentonitu G:
– optimalizovaný pro adsorpci bílkovin v nápojích
– i přes vysoký objem nabobtnání vytváří kompaktní sediment
– kromě bílkovin může částečně odstraňovat i třísloviny
– díky velmi nízkému obsahu železa je vhodný i pro společné kvašení s vínem
Použití
SIHA Aktivní bentonit G lze použít samostatně pro bílkovinnou stabilizaci nebo jako pomocný prostředek při čiření v kombinaci s želatinou, SIHA hrachovým proteinem nebo křemičitým solí.
Vysoká čiricí a adsorpční účinnost bentonitu je založena na jeho schopnosti nabobtnat, čímž se mnohonásobně zvětší vnitřní povrch.
Pro dosažení optimálního účinku je nutné SIHA Aktivní bentonit G rozmíchat za intenzivního míchání v troj- až pětinásobném množství vody, dokud není celé granulované množství suspendováno. Při občasném promíchání bentonit během několika hodin nabobtná (nejlépe připravit den před čiřením). Případnou přebytečnou vodu lze slít.
Nabobtnalý bentonit se přidává do vína za intenzivního míchání, dokud není zajištěno rovnoměrné rozptýlení v celém objemu. SIHA Aktivní bentonit G adsorbuje bílkoviny a zákaly rychle a efektivně, čímž zajišťuje jasnou a čistou filtraci produktu.
Vzniklý kal lze snadno zpracovat přidáním 0,5–2 % filtrační celulózy BECOCEL 2000 a/nebo perlitu BECOLITE 5000 a následnou filtrací přes deskový nebo kalolisový filtr.
Při použití během kvašení vína není nutná samostatná separace kalu, protože se bentonitový sediment odstraní spolu s kvasinkami po ukončení fermentace.
Před použitím vždy zkontrolujte, zda má bentonitová suspenze čistý zápach.
Dávkování
Doporučuje se stanovit potřebné množství bentonitu pomocí předběžného testu. Orientační dávky (nutno ověřit testem Bento a teplotní zkouškou):
Účel použití – Doporučená dávka (g/hl):
Společné kvašení: 100–180
Víno s nízkým obsahem bílkovin: 30–100
Víno se středním obsahem bílkovin: 80–180
Víno s vysokým obsahem bílkovin: 150–250
Extrémně bílkovinné odrůdy/ročníky: až 350
Silně oxidovaná vína: 20–150
Kal a kvasnicové víno: 100–350
Sladké rezervy: 150–300
Ovocné šťávy: 30–100
Zlepšení aroma: 5–15
Čiření octa: 50–120
Bezpečnost
Při správném použití nejsou známy žádné nepříznivé účinky.
Podrobné bezpečnostní informace jsou uvedeny v bezpečnostním listu dostupném na webových stránkách výrobce.
Skladování
SIHA Aktivní bentonit G je vyráběn s maximální pečlivostí. Jelikož se jedná o vysoce účinné adsorpční činidlo, musí být skladován v chladu, suchu a mimo dosah cizích pachů. Otevřená balení je třeba znovu důkladně uzavřít.
Balení a dodací informace
SIHA Aktivní bentonit G má katalogové číslo 61.103 a dodává se v těchto baleních:
– 10 kg plastový kbelík
– 20 kg papírový pytel
Certifikovaná kvalita
SIHA Aktivní bentonit G je během výroby pravidelně kontrolován, aby byla zaručena jeho stálá kvalita. Přísné kontroly probíhají rovněž před a během finálního balení.
V případě dotazů kontaktujte jednoho z našich obchodních zástupců.
| Kategorie: | Bentonity |
|---|---|
| Hmotnost: | 20 kg |
| EAN: | 020025 |
| Výroba vína dle barvy: | Bílé, Červené, Růžové |
| Země původu: | |
| Odrůda vína: | |
| Region/Oblast PL: | |
| Podoblast: | |
| Výroba vína dle barvy: | Bílé, Červené, Růžové |
| Klasifikace: | |
| Region/Oblast SK: | |
| Obsah cukru: | |
| Styl : | |
| Region/Oblast IT: |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
