


LALVIN QA23™ byl vybrán v Portugalsku z regionu Vinhos Verdes Univerzitou Tras os Montes e Alto Douro (UTAD) ve spolupráci s vinařskou komisí regionu Vinhos Verdes. Tyto kvasinky spojují základní fermentační vlastnosti se schopností zvýraznit aroma citrusového ovoce (limetka, grapefruit) v aromatických bílých hroznech.
LALVIN QA23™ má velmi vysokou β-glukosidázovou aktivitu, enzymů, které štěpí netěkavé aromatické sloučeniny do jejich těkavého stavu. Tato kvasinka přispívá k odrůdové/terroir ovocné expresi. Je známo, že zvyšuje aroma citrusových plodů, včetně limetky a grapefruitu. Vzhledem k tomu, že mnoho terpenů je vázáno na glukosidy, je použití LALVIN QA23™ v odrůdách bohatých na terpeny, jako je Ryzlink rýnský, velmi doporučeno. Tato kvasinka je také osvědčeným konvertorem thiolových skupin, a proto se dosahuje vynikající exprese thiolových skupin, což je velmi doporučeno pro Sauvignon Blanc. LALVIN QA23™ je velmi spolehlivý a čistý fermentor, který respektuje odrůdový charakter ovoce v odrůdách jako Viognier, Chardonnay a Muscat, a také v neutrálních druzích hroznů. V závislosti na terroiru byla hlášena určitá produkce esterů. LALVIN QA23™, známý pro svou spolehlivost a robustnost, má tendenci dobře kvasit s nízkou produkcí VA i v čiřené šťávě s nízkým obsahem živin. Navíc jeho schopnost kvasit při relativně nízkých teplotách z něj činí ideální volbu pro mnoho bílých vín.
VLASTNOSTI
• Optimální teplota fermentace: 14 až 28 °C
• Tolerance alkoholu až do 16 % obj./obj.
• Rychlá fermentace
• Competitive ("Killer K2") factor active
• Průměrná fáze zpoždění
• Fruktofilní kvasinky
• Velmi nízké nutriční nároky, za jakékoli teploty (18 až 28 °C)
• Nízká produkce těkavých kyselin: < 0,2 g/l (ekvivalent H2SO4) v průměru
• Nízká produkce SO2
• Nízká produkce H2S díky nízké potřebě asimilovatelného dusíku
• Nízká tvorba pěny
NÁVOD K ENOLOGICKÉMU POUŽITÍ
A. Rehydratace bez ochranného činidla pro kvasinky
Dávkování: 20 až 40 g/hL
1. Kvasinky rehydratujte ve vodě o desetinásobku jeho hmotnosti (teplota mezi 35 °C a 40 °C).
2. Kvasinky znovu rozpusťte jemným mícháním a počkejte 20 minut.
3. Smíchejte rehydratované kvasinky s trochou šťávy/moštu a postupně upravujte teplotu kvasinkové suspenze tak, aby se teplota šťávy/moštu lišila o 5 – 10 °C.
4. Naočkujte do moštu.
B. Rehydratace s ochranou kvasinek
U moštů s vysokým alkoholovým potenciálem (> 13 % obj./obj.), s nízkým zákalem (< 80 NTU) nebo jinými náročnými podmínkami se doporučuje použití jednoho z našich produktů GO-FERM™ (ochrana vinných kvasinek) během rehydratace kvasinek. Řiďte se pokyny pro rehydrataci podle vybraného produktu GO-FERM™.
Poznámky:
Celková doba rehydratace by neměla překročit 45 minut. Je nezbytné, aby se k rehydrataci kvasinek použila čistá nádoba. Rehydratace přímo v moštu se obecně nedoporučuje. Během kvašení zajistěte vhodnou výživu kvasinek.
Skladujte na chladném a suchém místě.
Použijte po otevření.
Kategorie: | Kvasinky |
---|---|
Hmotnost: | 0.5 kg |
EAN: | 080042 |
Výroba vína dle barvy: | Bílé |
Výroba vína dle barvy: | Bílé |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.