


Kvasinka LALVIN CY3079™ byla vybrána organizací BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) v letech 1990-1991 pro svůj kvalitativní potenciál a aromatický projev Chardonnay na burgundských půdách. LALVIN CY3079™ je referenční kvasinka pro prémiové Chardonnay kvašené v sudech.
Tyto kvasinky jsou stabilní fermentační kvasinky, které mají tendenci ke konci fermentace značně zpomalovat, což může být žádoucí pro delší kontakt s kalovými kvasinkami.
LALVIN CY3079™ respektuje odrůdový charakter hroznů. Díky svému sklonu k časnému nástupu autolýzy dodává vínu po zrání na kalech charakter popisovaný jako čerstvé máslo, opečený chléb, med, lískový oříšek, vanilka nebo mandle. Výsledkem je víno s komplexností a pocitem v ústech, často popisovaným jako hladká a krémová textura. Uvolňování polysacharidů z kvasinek během autolýzy má tendenci přispívat k pocitu v ústech a zvyšovat kulatost a těžkost chuti. Typ půdy a klimatické podmínky vinice (chladné nebo horké podnebí) ovlivňují pozorované aroma.
VLASTNOSTI
• Optimální teplota fermentace: 15 až 25 °C
• Tolerance alkoholu až do 15 % obj./obj.
• Krátká až střední fáze zpoždění
• Střední rychlost fermentace
• Citlivý na kompetitivní faktor („Killer K2“)
• Vysoké nutriční nároky
• Nízká produkce těkavých kyselin
• Střední produkce SO2
• Kompatibilní s jablečno-mléčnými bakteriemi ve víně
• Nízká tvorba pěny
NÁVOD K ENOLOGICKÉMU POUŽITÍ
A. Rehydratace bez ochranného činidla proti kvasinkám
Dávkování: 20 až 40 g/hL
1. Kvasinky rehydratujte ve vodě o desetinásobku jeho hmotnosti (teplota mezi 35 °C a 40 °C).
2. Kvasinky znovu rozpusťte jemným mícháním a počkejte 20 minut.
3. Smíchejte rehydratované kvasinky s trochou šťávy/moštu a postupně upravujte teplotu kvasinkové suspenze tak, aby se teplota šťávy/moštu lišila o 5 – 10 °C.
4. Naočkujte do moštu.
B. Rehydratace s ochranou kvasinek
U moštů s vysokým alkoholovým potenciálem (> 13 % obj./obj.), s nízkým zákalem (< 80 NTU) nebo jinými náročnými podmínkami se doporučuje během rehydratace kvasinek použít jeden z našich produktů GO-FERM™ (ochrana vinných kvasinek). Řiďte se pokyny pro rehydrataci podle vybraného produktu GO-FERM™.
Poznámky:
Celková doba rehydratace by neměla překročit 45 minut. Je nezbytné, aby se k rehydrataci kvasinek použila čistá nádoba. Rehydratace přímo v moštu se obecně nedoporučuje. Zajistěte, aby byla výživa kvasinek během kvašení vhodně řízena.
Skladujte na chladném a suchém místě.
Použijte po otevření.
Kategorie: | Kvasinky |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |
EAN: | 080037 |
Výroba vína dle barvy: | Bílé, Růžové |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.