Hausenblase granulát, 0,25 kg
Rychle a intenzivně reaguje s negativně nabitými koloidy v nápoji a povede k rychlému čiření vína.



SIHA Hausenblase Granulat je vybraný a speciálně vytříděný přípravek z plovacích měchýřů různých druhů velkých ryb. Granulátová podoba usnadnuje manipulaci, dávkování do vína a zvyšuje trvanlivost. SIHA Hausenblase Granulat rychle a intenzivně reaguje s negativně nabitými koloidy v nápoji a povede k rychlému čiření vína
Specifické výhody SIHA Hausenblase Granulat:
- Výborné rozložení granulátu a rychlé vločkování
- Velmi dobře se hodí k čiření nápojů chudých na třísloviny.
- SIHA Hausenblase Granulat lze používat bez předchozího pokusu, protože nemá sklon ani k přehnanému, ani k nedostatečnému čiření.
- Vybrané suroviny vhodné speciálně k čiření nápojů.
Použití:
SIHA Hausenblase Granulat je jedním z málo prostředků, kterým lze víno ošetřit bez předchozího pokusu. Cílené předběžné pokusy mohou ale účinek čiření optimalizovat. SIHA Hausenblase Granulat je třeba před použitím rozpustit do koloidního roztoku, který se potom používá jako tekutý 0,3% čiřící roztok. Protože kolagen z měchýře vyzy se ve vodném roztoku rozkládá, připravte vždy jen tolik roztoku, kolik spotřebujete během několika málo dnů.
Příprava roztoku vyzího měchýře pro krášlení:
Do 8 – 10 °C studeného vína vsypte příslušné množství SIHA Hausenblase Granulat – v poměru 3 g/l vína – při běžícím míchacím zařízení (nejvyšší stupeň). Vyvarujte se tvorbě hrudek. Po úplném dávkování SIHA Hausenblase Granulat míchejte 5 minut, nechte 20 minut bobtnat a znovu míchejte 5 minut. Vodný roztok lze bez stabilizace SO2 uchovat 3 dny při teplotě pod 15 °C. Při teplotě nad 15 °C roztok přímo spotřebujte.
Důležité:
Roztok by se při míchání nemá zahřívat. Pokud se překročí teplota 15 °C, ztrácí se schopnost čiření, protože dochází ke ztrátě kolagenu Ke konzervaci roztoku vyzího měchýře přidejte dostatek SO2 tak, aby roztok obsahoval zhruba 100 mg/l volného SO2. Potom přelijte do vhodné nádoby a uchovejte v chladu pod 12 °C. Tento roztok spotřebujte během 6 – 10 týdnů.
Kombinační čiření:
Jednou z hlavních oblastí aplikace SIHA Hausenblase je dodatečné čiření vína čiřeného ferokyanidem draselným. Zde má vyzí měchýř tu výhodu, že sráží jemně koloidní kal, který jen velmi obtížně sedá. Ke krášlení problémových vín, např. vína získaného z prudce ohřátého rmutu na červené víno, se v mnoha případech osvědčila kombinace SIHA Klärgelatine flüssig a SIHA Hausenblase Granulat. Přitom se nejdříve čiří se SIHA Gelatine flüssig a pak se přidává SIHA Hausenblase Granulat. Poměr smíchání by měl činit 3:1 až 10:1 (želatina:vyzí měchýř). Při kombinačním čiření pracujte pouze po předchozím pokusu. Přidáním BAYKISOL® 30 lze čiření vyzím měchýřem dále urychlit. Na základě předchozího pokusu nejlépe zjistíte, jaký poměr přináší optimální roztok.
Vlastnosti výrobku:
Přirozený čiřící prostředek SIHA Hausenblase Granulat je získáván z plovacích měchýřů velkých druhů ryb a prodává se v podobě granulátu. Účinnou složkou tohoto již po staletí známého prostředku na ošetření vína je kolagen, vysoce molekulární bílkovina s mimořádně dobrými vlastnostmi vysrážení záporně nabitých koloidů. Kolagen ve vodném roztoku, zejména za tepla, hydrolyzuje pomalu v želatinu. Proto je SIHA Hausenblase nabízen v podobě granulátu a ne jako roztok hotově připravený k použití. Jeho schopnost vločkování je podstatně méně závislá na negativním náboji než je tomu tak u želatiny, proto také i v bílém víně chudém na třísloviny vykazuje dobrý čiřící výkon.
Bezpečnost:
Při použití v souladu s určením a při odborné aplikaci nejsou známé žádné negativní účinky. Další údaje viz bezpečnostní list ES, který Vám na vyžádání rádi zašleme.
Skladování:
SIHA Hausenblase se vybírá s největší pečlivostí a balí se do pachově neutrálních sáčků z polyetylénu. Je to vysoce účinný adsorpční prostředek, který při nesprávném skladování může přijímat cizí zápachy. Proto ho skladujte vždy v dobře uzavřeném obalu na pachově neutrálním, suchém a dobře větraném místě.
Ověřovaná jakost:
U SIHA Hausenblase Granulat se během procesu výroby pravidelně kontroluje stále vysoká jakost výrobku. Tyto zkoušky zahrnují jak technická kritéria funkčnosti, tak i potravinářskou nezávadnost. Přísné kontroly se dále provádějí přímo před konečným balen a během něho. SIHA Hausenblase Granulat vyhovují kriteriím čistoty Mezinárodního kodexu prostředků k ošetření vína a platným směrnicím EU. Vyzí měchýř se nedoporučuje pro použití při výrobě piva, které se vaří podle německé- ho pravidla čisté výroby piva.
Kategorie: | Čířící přípravky |
---|---|
Hmotnost: | 0.25 kg |
Výroba vína dle barvy: | Bílé, Červené, Růžové |
Země původu: | |
Odrůda vína: | |
Region/Oblast PL: | |
Podoblast: | |
Výroba vína dle barvy: | Bílé, Červené, Růžové |
Klasifikace: | |
Region/Oblast SK: | |
Obsah cukru: | |
Styl : | |
Region/Oblast IT: |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.