Popis

SIHA Ascorbinsäure (kyselina askorbová) je vysoce čistý Vitamin C, vybraný speciálně pro použití ve víně, sektu, ovocné šťávě a pivu. Kyselina askorbo¬vá chrání nápoj po lahvování před chemickou oxidací.



Specifické výhody SIHA Ascorbinsäure:

- Schopnost rychlé reakce s kyslíkem, díky tomu zabrání chemickým reakcím oxidace

- Stabilizace vůně a chuti nápoje

- Kladný vliv na chuť především u nápojů chudých na kyselinu

- Vysoká chemická čistota



Použití

SIHA Ascorbinsäure slouží v lahvovaném nápoji jako ochrana před chemickou oxidací. Použití ve víně nebo sektu ale neznamená, že lze zcela upustit od přidání SO2, protože kyselina siřičitá má ještě jiné úkoly (např. chrání před enzymatickými reakcemi, před dodatečným kvašením, vazba volného acetaldehydu), které kyselina askorbová nedokáže plnit. Použitím SIHA Ascorbinsäure v pivě lze výrazně zlepšit oxidačně redukční potenciál piva a tím jeho chuťovou stabilitu.



SIHA Ascorbinsäure je velmi citlivá na těžké kovy, např. železo a měď.

Z těchto důvodů přidejte SIHA Ascorbinsäure až do nápoje připraveného k lahvování. U vína a sektu je důležité před přidáním zkontrolovat obsah volného SO2, který se má pohybovat kolem 25 mg/l. Pouze vykazuje-li ošetřené víno nebo sekt stabilní obsah SO2, poskytuje SIHA Ascorbinsäure optimální ochranu před oxidací.



Problematika netypické stařinkové vůně

Přidáním kyseliny askorbové ve stadiu mladého vína lze zpomalit tvorbu AAP (2-aminoacetofenon) - látky, která vyvolává netypickou stařinkovou vůni. Při zrání dodržujte určitá základní pravidla k docílení úspěchu.



Včasné přidání (pokud je to nutné) ca. 80 mg/l kyseliny askorbové ve stadiu mladého vína po prvním stáčení:

- skladování v chladu

- nádobu plnit až po okraj

- pravidelné kontroly SO2



Před plněním další dávka ve výši 40 mg/l.

Zákonem dané nejvyšší množství v oblasti vína a sektu činí od 07.08.2003 v Německu 250 mg/l. V jiných zemích dodržujte zákony dané země. Všeobecné doporučení pro dávku kyseliny askorbové do vína ovšem neexistuje. U ovocných šťáv dodržujte příslušné zákony a předpisy té země, kde se kyselina askorbová použije. I do ovocné šťávy se kyselina askorbová má přidat až krátce před plněním.



Přidáním kyseliny SIHA Ascorbinsäure se snižuje oxidace piva drobným množstvím kyslíku (0,5 – 1,0 mg/l). Doporučujeme přidat k filtrovanému pivu, krátce před plněním, a to v dávce 2 – 5 g/hl. Při výrobě piva dle německého pravidla čistoty je nutno se použití kyseliny askorbové zříci!



SIHA Ascorbinsäure rozpusťte v 10 – 20 násobku nápoje bez hrudek a za intenzivního míchání pomalu přidávejte k celkovému množství. Po přidání ještě několik minut pokračujte v míchání, aby došlo k rovnoměrnému rozložení.



Vlastnosti produktu

SIHA Ascorbinsäure (E 300) je velmi kvalitní a čistý produkt, který se vyskytuje v mnoha druzích ovoce jako přírodní vitamin C. Díky své silně redukční schopnosti se kyselina askorbová hodí výborně jako ochrana před chemickou oxidací v nápojích. SIHA Ascorbinsäure je citlivá na vzduch a světlo, a proto se balí do plynotěsné hliníkové vícevrstvé folie.

 

Bezpečnost

Při použití v souladu s určením a při odborné aplikaci SIHA Ascorbinsäure nejsou známé žádné negativní účinky.  Bezpečnostní list EU Vám na požádání rádi zašleme.



Skladování

SIHA Ascorbinsäure se dodává v plynotěsné hliníkové vícevrstvé folie. Otevřené balení ihned těsně uzavřete, skladujte v chladu a suchu, chraňte před světlem a rychle spotřebujte. Neporušené balení lze skladovat nejméně jeden rok.



Ověřovaná kvalita

U SIHA Ascorbinsäure se během procesu výroby pravidelně kontroluje stále vysoká jakost výrobku. Tyto zkoušky zahrnují jak technická kritéria funkčnosti, tak i potravi¬nářskou nezávadnost. Přísné kontroly se dále provádějí přímo před konečným balením a během něho.



SIHA Ascorbinsäure odpovídá kritériím čistoty Mezinárodního kodexu vinařských prostředků, předpisům německé vinařské vyhlášky a německého potravinářského zákona.


Zobrazené fotografie mohou být ilustrativní.

Podobné produkty: