Použití a dávkování:

Používá se zpravidla ve stádiu moštu ke snížení vysokého obsahu kys. vinné. Zvlášť výhodně působí na nezralý a velmi kyselý mošt, lze s ním odkyselit ale také mladé víno. Vysráží se pouze kys. vinná. Z chuťových důvodů by mělo v moštu zůstat minimální podíl kys. vinné 1-1,5 g/L, ve víně nejméně 0,5 g/L. Podíl je závislý na ročníku, silně ho ovlivňují klim. podmínky, stanoviště a odrůda.



Proto doporučujeme nechat si při výpočtu odkyselení poradit v místní laboratoři nebo místním vinařským poradcem.

66,7 g/hL snižuje obsah kyseliny vinné o 1 g/L = 1‰



Při nízkém podílu kyseliny vinné na celkové kyselině, při celkem vysoké potřebě odkyselení nebo nepříznivém poměru kys. vinné a jablečné povede odkyselení na podvojnou sůl pomocí SIHADEX® k chuťově lepšímu výsledku. Weinkalk Spezial se smíchá s 2-3 násobným množstvím moštu nebo vína na kašovité těsto a pomalu se za intenzivního promíchání přidává do nádrže. Především u již kvasícího mladého vína dochází k intenzivní tvorbě CO2 a pěny, proto by nádrž měla mít dostatek prostoru nad hladinou. Usazující se vínan vápenatý může beze všeho ležet týdny a měsíce v sudu. Mezi odkyselením a dokončením odloučení vínanu vápenatého může být několik týdnů. Zejména u odkyselení mladého vína se proto vyvarujte předčasnému stáčení do láhví.



Skladování: Vápenný prášek může díky své jemné struktuře přijímat cizí zápachy. Proto ho skladujte v suchu, dobře uzavřený a ve větrané místnosti.



Servis: (+420) 775 004 044, 777 784 378


Zobrazené fotografie mohou být ilustrativní.

TI_Weinkalk Special_CZ.pdf

Podobné produkty: