VINIFLORA® CH35



je nový, vysoce aktivní přípravek z buněk Oenococcus oeni a slouží k biologickému odkyselení při výrobě vína bílého a rosé. Jedinečný technologický standard umožňuje biologické odbourávání kyseliny zahájit rychle a bezpečně a poskytuje proto ideální předpoklady pro úplnou a bezpečnou kontrolu odbourávání. Díky použití přípravku vzniknou zaoblenější, harmoničtější vína o nejvyšší stabilitě.



 



Specifické výhody VINIFLORA® CH35:



- nejvyšší vitalita a rozvíjení aktivity ve víně, proto ho lze používat přímo jako suchý produkt (bez reaktivace)



- aplikovatelný univerzálně pro všechna vína bílá a rosé



- bezpečně zabrání spontánnímu, nežádoucímu odbourávání kyseliny



- vzniknou více harmonická vína o nejvyšší biologické stabilitě



 



Použití a dávkování



VINIFLORA® CH35 je k dispozici v sáčcích na 10 hl nebo 25 hl vína. Doporučená dávka je minimální. Nižší dávka zvýhodňuje spontánní bakterie a ohrožuje odbourávání kyseliny jablečné. Suchý VINIFLORA® CH35 se vsype bezprostředně před zahájením alkoholického kvašení přímo do vína. Je nutno ho zamíchat bez zanášení kyslíku. Během biologického odbourávání kyseliny udržujte nádobu pokud možno plnou až po uzávěr.



 



Vlastnosti výrobku



VINIFLORA® CH35 je vysoce čistý koncentrát z buněk Oenococcus oeni (kmen DSM 12932) sušených vymrazováním. Počet buněk je specifikován na více než 500 miliard jednotek vytvářejících kolonii na jeden gram. VINIFLORA® CH35 byl získán z moštu Chardonnay selekcí dle všech relevantních enologických kritérií (organoleptická čistota vína, vysoká tolerance vůči alkoholu, SO2 a nízkým hodnotám pH, žádná tvorba nežádoucích produktů látkové výměny). Zvláštní význam měla dále schopnost, že jako suchý produkt dokáže přímo po naočkování rychle rozvíjet látkovou výměnu. Těmito vynikajícími vlastnostmi a svým nesrovnatelně hospodárným použitím splňuje VINIFLORA® CH35 požadavky sklepní praxe v každém ohledu.



 



Důležité upozornění



Balení VINIFLORA® CH35 smíte otevřít až bezprostředně před použitím. V otevřením stavu výrobek nelze skladovat, rychle se totiž inaktivuje vzdušným kyslíkem a vlhkostí. Proto také v žádném případě nerozdělujte obsah balení k použití v případě menších nádob, protože v době pobytu na vzduchu se bakterie mohou zbytečně poškodit. Ideální pracovní teplota činí 15 – 20 °C. Zpracované mladé víno by mělo byt nesířené (volné SO2 max. 20 mg/l, celkové SO2 maximálně 45 mg/l). Proto zkontrolujte před použitím VINIFLORA® CH35, kolik SO2 víno obsahuje. Obsah alkoholu nesmí být vyšší než 14 % obj., hodnota pH nemá být nižší než 3,0.



Velmi důležité je, aby uvedené faktory působily společně. Jestliže víno téměř dosáhlo dva nebo více z uvedených limitů, může se biologické odbourávání kyseliny zpomalit nebo může dokonce být znemožněno. Na druhé straně může kultura tolerovat i extrémnější hodnotu některé z brzdících látek, pokud je víno jinak pro biologické odbourávání kyseliny vhodné. Biologické odbourávání kyseliny začíná obvykle 2 – 3 dny po očkování přípravkem VINIFLORA® CH35 a je dokončeno – podle vnějších podmínek – ca. po 1 – 2 týdnech. Protože VINIFLORA® CH35 odbourává citrany přes diacetyl na nevnímatelné konečné produkty, lze ho používat i k cílené harmonizaci vína. Toto odbourávání provádí i živé kvasinky. Nepřejete-li si žádnou diacetylovou nótu, přidejte VINIFLORA® CH35 ještě před 1. stáčením a síření mladého vína proveďte nejdříve po dosažení požadované hodnoty diacetylu.



 



Bezpečnost



Při použití v souladu s určením a při odborné aplikaci VINIFLORA® CH35 nejsou známé žádné negativní účinky. Protože VINIFLORA® CH35 lze snadnozamíchat, nepřináší aplikace žádná zdravotní rizika.



 



Skladování



VINIFLORA® CH35 se balí plyno- a vodotěsně do vícevrstvé hliníkové folie. Dlouhodobé skladování je nutno provádět při –18 °C (hluboké chlazení). Za těchto podmínek zaručujeme plnou aktivitu po dobu nejméně 24 měsíců. Při + 20 °C aktivita zůstává zachována nejméně 6 měsíců. Až do použití by se VINIFLORA®CH35 měl uchovat za uvedených podmínek. Přizpůsobení teplotě vína není nutné. Teplota nad 30 °C poškozuje bakterie a proto je nutno se ji bezpodmínečně vyvarovat!



 



Druhy balení



Na 10 hl vína: karton (4 sáčky z vícevrstvé hliníkové folie) - číslo výrobku 93.446.901



25 hl vína: balení (vícevrstvá hliníková folie) - číslo výrobku 93.446.905



Číslo celního sazebníku: 3002 90 50



 



Ověřovaná jakost



VINIFLORA® CH35 vyhovuje všem příslušným zákonným předpisům pro výrobu vína a během procesu výroby se pravidelně kontroluje jeho stále vysoká jakost. Tyto zkoušky zahrnují jak technická kritéria funkčnosti, tak i potravinářskou nezávadnost. Přísné kontroly se dále provádějí přímo před konečným balením a během něho.



 



 



 


Zobrazené fotografie mohou být ilustrativní.

BL_Viniflora.pdf
TI_Viniflora CH35_CZ.pdf

Podobné produkty: